Stainkoeln

Afvalverwerking Stainkoeln is in april 1980 aan de Winschoterweg ten westen van de stad Groningen in gebruik genomen.

Stortplaats

Daar waar recycling niet mogelijk is, wordt het afval volgens de richtlijnen gecontroleerd opgeslagen. Uiteindelijk ontstaat een stortplaats van rond de 20 meter hoog, met daarop natuurlijke vegetatie.

Grondreiniging

Alle moderne reinigingstechnieken voor verontreinigde grond zijn op Stainkoeln aanwezig. Daardoor kunnen wij voor elk type bodemverontreiniging of combinatie van grondverontreinigingen een juiste oplossing bieden.

Dienstverlening

De locatie van Stainkoeln is zeer geschikt voor tijdelijke opslag van afval. Bovendien kunt u hier proeven doen. En de mogelijkheid bestaat om van de unieke know-how van onze mensen gebruik te maken.

Afvalverwerking Stainkoeln staat tot uw dienst!

De locatie van Stainkoeln is zeer geschikt voor tijdelijke opslag van afval. Bovendien kunt u hier proeven doen. En de mogelijkheid bestaat om van de unieke know-how van onze mensen gebruik te maken.

Heeft u vervuilde grond dat u direct (tijdelijk) kwijt moet? Of afval dat in afwachting van onderzoek moet worden opgeslagen? Stainkoeln biedt u de ruimte. Ook is het mogelijk om bewerkingen op uw afvalstoffen uit te voeren. Voor de juiste bewerkingstechniek voor uw reststromen of andere vragen kunt u contact opnemen met onze afdeling acceptatie telefoonnummer: 050 541 66 33 (keuze 1).

In de bedrijfsvoering van Afvalverwerking Stainkoeln is het begrip kwaliteit een van de belangrijkste aspecten. Stainkoeln is gecertificeerd conform de nationale Beoordelingsrichtlijn BRL 9335 protocol 1, BRL7500, protocol 7510 en 7511 en de ISO 14001. Alle bedrijfsprocessen die te maken hebben met acceptatie, beheer en keuringen van afvalstromen, grond en baggerspecie zijn vastgelegd.

Te accepteren stromen

Tarieven Afvalverwerking Stainkoeln B.V. en locaties TOP Gaarkeuken /TOP Delfzijl.

In de onderstaande lijst zijn de meest voorkomende stromen genoemd, de tarieven zijn allemaal op aanvraag.

Storten
  • Industrieel afval
  • Verontreinigd bouw- en sloopafval niet geschikt voor hergebruik (2)
  • Residu bouw- en sloopafval (2)
  • Niet reinigbare grond (3)
  • Gevaarlijk afval (4)
  • Asbest (afzonderlijk aangeleverd) (5)
  • Asbest (niet afzonderlijk aangeleverd)
Composteren / productie biomassa
  • Groenafval (Vagroen b.v., tel.nr.+31888115097, fax +31502011144)
  • Levering compost / biomassa (Vagroen)
  • Grondige organisch afval (Afvalverwerking Stainkoeln B.V.)
Grondbank / TOP
  • Opslag, voor eerste drie maanden
Grondbewerking en –reiniging
  • Scheiden grond/puin (eventueel verontreinigd met asbest)
  • Riool-, kolken- , gemalenslib en veegvuil
  • Grondreiniging (biologisch, extractief, thermisch, aquaseparation)
Overslag, tot 5 m3
  • Rubberbanden
  • Kantoor-, winkel- en dienstenafval
Baggerspecie
  • Klasse A & B (voorzien van een statusverklaring indien gestort)
Volumineus afval
  • Lichter dan 750 kg per m3
  • Lichter dan 350 kg per m3
  1. De BTW wordt niet geheven over de afvalstoffenbelasting.
  2. Kan alleen gestort worden indien Afvalverwerking Stainkoeln over een stortontheffing beschikt, welke door VROM wordt afgegeven.
  3. Grond waar een ‘niet reinigbaar verklaring‘ aan ten grondslag ligt die verstrekt wordt door Bodem+.
  4. Betreft niet verwerkbare matig uitloogbare vaste anorganische gevaarlijke afvalstoffen.
  5. Bedoeld wordt afzonderlijk aangeboden asbest van selectieve sloop en ontmanteling. Wordt als gevaarlijk afval aangemerkt overeenkomstig Eural.
NB: Tariefswijzigingen alsmede veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving voorbehouden.

Voor bovengenoemde partijen afvalstoffen kunnen be- en verwerkingstarieven worden afgesproken. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling acceptatie, tel.nr.: 050 – 541 66 33 (keuze 1).

Geschiedenis

De naam Stainkoeln is voor de meeste Groningers een begrip. Voor de niet-Groningers: de vertaling is steenkuilen, oftewel steengroeve. Vroeger stond op de plaats van ons afvalverwerkingsbedrijf de villa van de directeur van de toenmalige steengroeve. Met als naam op de gevel: 'de Stainkoeln'.

In april 1980 is de afvalstortplaats Stainkoeln in gebruik genomen. Dit als opvolger van de inrichting te Noorderhoogebrug. De stortplaats zou naar verwachting dienst doen gedurende een periode van minimaal 10 jaar. Na twee verlengingen van vergunningen is Stainkoeln I in 1995 dichtgegaan en Stainkoeln II daar pal naast geopend. Tot op heden is deze stortplaats in gebruik.

Stainkoeln I
De nuttige stortoppervlakte van Stainkoeln I bedroeg bij de start 25 hectare, de storthoogte 6 meter. De zuidoostkant is aangelegd met een glooiend talud en de noordwestkant (richting de stad) met een steil talud met 'terrassen'. Aan de oostkant liep vroeger de Hunze. Restanten in de vorm van oeverwallen zijn hier nog terug te vinden. Tot deze voormalige loop is een afstand van 100 meter tot het stortterrein aangehouden.

In de eerste 10 jaren is de stortplaats geëxploiteerd op basis van de Richtlijn Gecontroleerd Storten. Conform deze richtlijn werd vooral gelet op de toelaatbaarheid van het afval om verantwoord te kunnen storten. Het bedrijfsafval is in deze periode op het maaiveld gestort. Het voordeel van de locatie is dat er een dik pakket zeer zware klei aanwezig is als ondoordringbare laag. Door het sterk onderbemalen van de stortinrichting en de daardoor gecreëerde kwelsituatie is de kans op verspreiding van vervuiling door grondwaterstroming vrijwel uitgesloten.

In de jaren 1986 en 1987 is tijdelijk huishoudelijk afval gestort in twee daarvoor aangelegde folievakken. Toen ze vol waren, zijn deze vakken afgedicht met een bovenfolie. Onder de bovenafdichting is een ontgassingdrainage aangelegd. Het vrijkomende gas wordt hergebruikt afgefakkeld.

Overgangsfase
Aan het einde van het jaar 1987 is een start gemaakt met de voorbereidingen voor een nieuwe stortinrichting voor bedrijfsafvalstoffen. De provincie vroeg de Afvalverwijdering Regio Centraal Groningen (ARCG) om hiervoor als initiatiefnemer op te treden. Na een locatieonderzoek en milieueffectrapport (MER) is de keuze gevallen op de locatie pal naast - ten zuiden van - Stainkoeln I. De procedures voor vergunningaanvragen en bestemmingsplanwijziging zijn in januari 1993 gestart.

Doordat de voorbereidingen veel meer tijd in beslag namen dan oorspronkelijk werd gedacht, is de berg veel hoger geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. Hier zijn overigens wel vergunningen voor verleend. Onder het nog te storten afval op het bestaande afvalpakket werd een folie aangelegd.

Stainkoeln II
In 1993 is aan Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG) een vergunning verleend inzake de Wet milieubeheer (Wm) en inzake de Wet Verontreinigingen Oppervlaktewater (WVO) voor het be- en verwerken van afvalstoffen.
De verschillende afvalverwerkingactiviteiten vinden plaats op de in bedrijf zijnde stortplaats (Stainkoeln-II) en bovenop het terrein van de voormalige stortplaats (Stainkoeln-I), die momenteel in de pre-nazorgfase verkeert.

In de periode van 1993 tot 2001 zijn de, in 1993 vergunde, activiteiten uitgebreid. De nieuwe activiteiten zijn vergund in verschillende uitbreidings-, wijzigingsvergunningen en meldingen.

In 1995 is Afvalverwerking Stainkoeln b.v. opgericht. In 1995 is ook een publiekprivate samenwerking (PPS) vastgelegd tussen ARCG en Afvalverwerking Stainkoeln b.v. waarin is geregeld dat:
  • ARCG, als vergunninghouder, zich bezighoudt met het toezicht op en acceptatie van de te storten en te verwerken afvalstoffen
  • Afvalverwerking Stainkoeln b.v. de stortplaats (Stainkoeln-2), exploiteert, en de andere vergunde be- en verwerkingtechnieken voor afvalstoffen op de inrichting bedrijft.
In het provinciaal Stortplan van de provincie Groningen van 1997 is besloten vier van de vijf stortplaatsen in de provincie Groningen te sluiten. Hierdoor is Stainkoeln sinds 2000 de enige operationele stortplaats in de provincie.

Duurzaam, groene stroom uit stortgas

Het gas dat ontstaat uit het afval op Afvalverwerking Stainkoeln wordt opgevangen. In samenwerking met enkele partners wordt dit stortgas zo efficiënt mogelijk hergebruikt.

stortgas ketel
Het stortgas wordt in een Dualfuel-motor verbrand. Omdat het stortgas in een vroeg stadium onttrokken wordt, is het percentage methaan te laag en te fluctuerend om te verbranden in een reguliere gasmotor. In de Dualfuel-motor zal het stortgas met toevoeging van een laag percentage biodiesel worden verbrand, waarna met een generator duurzame elektriciteit opgewekt wordt. De warmte die bij de verbranding vrijkomt, wordt gebruikt bij de zuivering van het water van de Milieuboulevard.

Deze onttrekking is in de eerste plaats bedoeld om geuremissie tegen te gaan. Vervolgens kan het gas nuttig worden toegepast.
In eerste instantie is gekozen voor verwarming van de zuiveringsinstallatie door middel van een grote CV ketel (boiler) te plaatsen. Deze kon het stortgas omzetten in warmte en is nuttig voor de bacteriewerking van de zuiveringsinstallatie. De ketel heeft een capaciteit van 700 KWh.

's Zomers is de warmtetoevoer naar de zuiveringsinstallatie minimaal en is er gezocht naar een andere wijze van het gebruik van het stortgas.

De hoeveelheid stortgas komt goed overeen met de hoeveelheid energie, welke de ORC installatie nodig heeft.

Een ORC-installatie kan worden ingezet als naschakeling op een motor (wkk-installatie). Bij Stainkoeln is de ORC-installatie achter de ketel geplaatst. Nu wordt naast warmte ook energie opgewekt.

Gevaarlijke stoffen

Alle afvalstoffen die niet gestort kunnen worden bij het bedrijfsafval, komen in het depot met gevaarlijk afval.

Bedrijven die gevaarlijk afval hebben, melden dit bij Afvalverwerking Stainkoeln.

Vervuilde bagger

Bagger uit sloten, vaarwegen en rivieren is meestal verontreinigd. Afvalverwerking Stainkoeln kan zowel baggerspecie klasse A als klasse B accepteren en verwerken in haar indroogdepots. Na indrogen kan in veel gevallen de specie elders weer worden hergebruikt cq toegepast. Ook kan Afvalverwerking Stainkoeln ‘niet toepasbare baggerspecie’ accepteren en verwerken in haar indroogdepots.

Vast afval van bedrijven

Vaste afvalstoffen van productieprocessen van industriële bedrijven komen in aanmerking voor het storten als bedrijfsafval. Denk hierbij aan bijvoorbeeld niet reinigbare grond, verontreinigd puin, asbest, industriële slibben van productieprocessen, enzovoort.

Acceptatieproces
Bedrijven leveren bij het afval alle informatie daarover. Vervolgens beoordelen wij of het kan worden geaccepteerd. Dit doen wij op basis van uw gegevens en de nodige checks, en indien nodig worden controlemonsters genomen.

Grondreiniging, verrassend veel mogelijkheden

Alle moderne reinigingstechnieken voor verontreinigde grond zijn op Stainkoeln aanwezig. Daardoor kunnen wij voor elk type bodemverontreiniging of combinatie van grondverontreinigingen een juiste oplossing bieden.

Wassen RKGV-vuilWassen van rioolkolken en gemalenvuil, inclusief het wassen van veegvuil.
Grond en
asbestscheiding
Uitwassen van asbest uit de grond met hoge druk of d.m.v. zeeftechnieken.
Extractieve grondreinigingWassen van verontreinigde grond.
Thermische grondreinigingVerbranden van de verontreiniging in de grond.
Biologische grondreinigingVerwijderen van olie uit verontreinigde grond met  bacterieën.

Immobilisatie
Als geen van deze technieken een oplossing biedt, bestaat er de mogelijkheid om de verontreinigde grond te immobiliseren.

Hergebruik
Zowel de gereinigde grond als de immobilisaat wordt hergebruikt in wegenbouwprojecten of andere civiele werken waarbij veel grond nodig is.

Immobiliseren

Bij Afvalverwerking Stainkoeln is uitgebreid aandacht besteed aan immobilisatietechnieken bij het verwerken van verontreinigde gronden en baggerspecie.

Door het toevoegen van de juiste verhouding additief en cement, afhankelijk van de verontreinigingen in de grond, bagger en/of grondstof kan het geproduceerde immobilisaat niet meer uitlogen of eroderen. Tevens worden de uiteindelijke fysische eigenschappen, druksterkte en verjaring bepaald door een afgepaste dosering van additief en cement. In vergelijking met de primaire grondstoffen, die normaal worden toegepast in funderingslagen, heeft het geproduceerde immobilisaat betere civiele eigenschappen. Hierdoor kan bijvoorbeeld in de wegenbouw aanzienlijk op asfalt worden bespaard. Men kan toe met dunnere asfaltlagen. Het toepassen van immobilisaat biedt dus meerdere voordelen: men bespaart op asfalt, men hoeft geen primaire materialen toe te passen en heeft een milieutechnische oplossing voor verontreinigde grondstoffen.

Alle restfracties worden verwerkt

Riool-, kolken- en gemalenslib en veegvuil (RKGV-vuil) wordt door Stainkoeln verwerkt. Alle restfracties die daarbij vrijkomen, kunnen weer door ons worden verwerkt. Hetzij voor hergebruik, hetzij voor de stort. Die activiteiten zijn ondergebracht in Zand Recycling Noord-Nederland (ZRNN).

ZRNN heeft als doelstelling RKGV-materialen te accepteren en te verzamelen tot partijen die op economische wijze kunnen worden verwerkt. De verwerkingsmethode is afhankelijk van de samenstelling van die partijen. Bevat de partij bijvoorbeeld voldoende materiaal (zand), dan kan dit met speciale technieken worden teruggewonnen en als secundaire bouwstof worden gebruikt. Is de samenstelling vooral humusrijk, dan bestaat de mogelijkheid de partij te composteren. Alle restfracties die bij bewerking vrijkomen en niet op een andere manier hergebruikt kunnen worden, kunnen op Stainkoeln verwerkt worden in het stortlichaam.

Samenwerking met ZRNN
Via ZRNN (een landelijk samenwerkingsverband) kan Stainkoeln zijn doelstelling om meer verwerkingsactiviteiten te ontplooien waarmaken. Binnen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, Flevoland en Overijssel zamelt Stainkoeln onder de paraplu van ZRNN RKGV-vuil in. ZRNN heeft in het noorden overigens verschillende locaties.

Naast het terugdringen van het aanbod van afval, zullen de overgebleven afvalstoffen zoveel mogelijk worden bewerkt om als primaire- of secundaire bouwstof aan de markt aan te kunnen bieden. Het afval van de een is de grondstof voor de ander.

Asbest-grondreiniging

Voor het reinigen van met asbest verontreinigde kleigrond is een innovatieve oplossing bedacht. Het betreft een installatie, die het mogelijk maakt kleihoudende grond te reinigen.

Met deze installatie wordt de specialistische techniek water en hoge druk toegepast om met asbest verontreinigde kleigrond te reinigen. Deze verwerkingstechniek is goedgekeurd door Bodem+.

De installatie is in principe ontwikkeld voor kleihoudende grond, maar het reinigen van andere grondsoorten, zoals slib, zand en veengrond kan eveneens met behulp van de installatie worden uitgevoerd.
Vanuit de voorsortering wordt de kleihoudende grond gestort in de voorraadbunker van de doseerinstallatie, waar de kleigrond grof gefreesd en gelijkmatig op de opvoerband wordt gestort en getransporteerd naar de installatie. Hier wordt de kleihoudende grond opgelost door krachtige waterstralen met een druk van maximaal 1000 bar.

De vloeibare grond wordt afgezeefd op 4 mm. Daarna komt deze in de onderliggende trechter. Van daaruit wordt de vloeibare grond (slib) gestort en opgeslagen in een bezinkdepot voor het indikken van de grond. De vaste fracties, zoals hecht- en zwakgebonden asbestmateriaal, hout en puin, worden via trilbewegingen aan de achterzijde van de installatie gelost. Deze fractie wordt behandeld als zijnde asbest-verontreinigd materiaal.

Na indroging en monstername kan de grond als schone grond verwerkt worden danwel als grond dat voldoet aan het BBK (Besluit Bodem Kwaliteit).

Extractieve grondreiniging

De extractieve scheidingsinstallatie BVNN/BKD staat opgesteld op Afvalverwerking Stainkoeln en kan jaarlijks ca. 125.000 ton grond extractief reinigen.

De reiniging bestaat uit het scheiden van de grond in de volgende deelstromen.
gereinigd zand en grind
Puin en delen groter dan 2 cm organische delen (gras, takjes en plantwortels) tussen de 2 cm en de 2 mm groot worden verdeeld in mineralen (steentjes en glasscherven) met
dezelfde afmetingen als het organische deel. Zand, bestaande uit delen kleiner dan 2 mm, maar groter dan 0,0063 mm, het resterende deel heet slib. In deze slibfractie zijn de verontreinigingen geconcentreerd.

Deze installatie is uitermate geschikt om de zware metalen uit de verontreinigde grond te wassen. Na het wassen wordt er gedroogd. De bij dit drogen vrijkomende water wordt in het proces gerecyceld. Op deze wijze wordt zuinig omgegaan met de primaire producten.

Na het reinigen kunnen, met uitzondering van het slib, alle deelstromen worden hergebruikt binnen de kaders van het Besluit Bodemkwaliteit.

Landfarming

Landfarmen is een biotechnologische grondreinigingstechniek (die zowel in-situ als ex-situ kan worden uitgevoerd), waarbij de microbiële afbraak van verontreinigingen wordt bevorderd door –naar behoefte- micro-organismen en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen en door de structuur van de grond te verbeteren voor een optimale zuurstofvoorziening.

Met deze techniek zijn wij in staat om op een prijstechnische verantwoorde manier organische verontreinigingen (olie, PAK) te reinigen.

Indrogen in depots

Voor onszelf maar ook voor derden laat Stainkoeln in het doorgangs-baggerdepot allerlei verschillende natte materialen indrogen. U als klant kunt dit afval dus aan ons overdoen, of u kunt het baggerdepot huren.

Via de acceptatie wordt filtergrind en drinkwaterslib van waterzuiveringsinstallaties, boorslib van boorinstallaties en baggerslib (klasse A en B) aangenomen. Dit wordt gestort in de verschillende baggerdepots.

Scheiding van water en restmateriaal
Door drainagebuizen onder het depot wordt het vervuilde water afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie. Na indrogen kan in veel gevallen de specie elders weer worden hergebruikt cq toegepast.

Proeven voor hergebruik
Met name baggerslib is vaak verontreinigd met zware metalen. Er zijn methoden om dit materiaal toch te hergebruiken als onderlaag voor wegen. Vraag onze afdeling acceptatie naar de mogelijkheden.

Opslaan van afvalstoffen

Afvalverwerking Stainkoeln biedt de mogelijkheid afvalstoffen tijdelijk op te slaan. Reden hiervoor kunnen zijn: afwachting van onderzoek, bulk voor prijsvorming of voorraadvorming voor bijvoorbeeld immobilisatie.

Veelal zijn de opgeslagen afvalstoffen afkomstig van bodemsanering waarbij de verontreinigde grond moet worden afgevoerd. Om het bouwproces niet te verstoren kan de kwaliteitsbepaling worden uitgevoerd op de tijdelijke opslag van Stainkoeln. Na het bekend worden van de kwaliteit kan verdere verwerking plaatsvinden. Hiervoor zijn diverse gangbare reinigingstechnieken voor handen!

Ook wordt de tijdelijke opslag gebruikt voor bulkvorming zodat partijen afvalstoffen in grotere partijen kunnen worden aangeboden waardoor de prijsvorming vaak voordelig wordt beïnvloed, en op transportkosten kan worden bespaard door de toepassing van groot volume transport.
De tijdelijke opslag voor afvalstoffen wordt ook gebruikt om voorraden te vormen voor met name de immobilisatietechniek. Om projecten te kunnen bedienen zijn voorraden onontbeerlijk en kan de receptuur ruim vooraf worden vastgesteld, zodat projecten zonder lange wachttijden kunnen worden uitgevoerd.

Opslag van vervuilde grond

Afvalverwerking Stainkoeln heeft een grondbank om verontreinigde grond te kunnen classificeren.

Het classificeren wil zeggen het vaststellen van de kwaliteit van de grond.

Voor grotere projecten neemt men hiervoor ruim de tijd. Echter, als de projecten kleiner zijn en de tijd er niet of nauwelijks is kan men gebruik maken van onze grondbank. Deze kan na vaststelling dat er een verontreiniging is deze grond ontvangen (na verkennend onderzoek). Hierdoor kan de bouw direct doorgaan en is er ruim de tijd en de kennis om op een juiste manier deze grond te classificeren en op een juiste manier te laten storten, reinigen danwel te hergebruiken een en ander afhankelijk van de kwaliteit.

Het voordeel is tijdwinst en het verkorten van de procedures. Stainkoeln is door ervaring een goede teamplayer geworden en heeft op het gebied van verontreinigde grond op dit moment alle gangbare reinigingstechnieken in huis. Hierdoor kunnen wij u tegen een sterk concurrerend tarief van dienst zijn.

Secundaire Bouwstoffen Unie

Secundaire Bouwstoffen Unie is de grondbank, we bemiddelen voor onze klanten tussen vraag en aanbod op het gebied grond, slib, puin en andere her te gebruiken bouwstoffen. Door onze kennis, uitgebreide netwerk en onafhankelijke positie zijn wij in staat om dit op een zo efficiënt en effectief mogelijk manier te doen.

De grondbank SBU houdt zich voornamelijk bezig met licht verontreinigde grond en baggerspecie. Voordat de grond c.q. de baggerspecie wordt toegepast vindt een kwaliteitstoets plaats, conform de kaders van de nieuwste wetgeving waarin de kwaliteitsgrenzen en de gebruiksopties zijn vastgesteld. Door de inzet van SBU is de opdrachtgever verzekerd van de juiste afvoer of continu voldoende grond en/of bagger om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen en zonder risico's te kunnen toepassen.

Voor meer informatie wordt verwezen naar http://www.sbubv.nl

e-mail: info@sbubv.nl

Biomassa, grondstof voor energie en compost

Groen afval in de vorm van snoeiafval en dergelijke wordt gebruikt als grondstof voor groene energie (biobrandstof) en compost. Zusterbedrijf VAGROEN (www.vagroen.nl) brengt dit biomassamateriaal op de markt.

Vagroen is ook gevestigd op Stainkoeln. De onderneming richt zich op een duurzame verwerking en inzet van groenafval, biomassa en organische reststromen. Vagroen heeft haar kantoor gevestigd in Assen en heeft daarnaast eigen groencomposteerlocaties en ontvangstlocaties. Bovendien hebben we door het hele land zogenaamde biomassarotondes. Hiervoor gebruiken we veelal locaties van partners.

Groene grondstoffen, ook wel biomassa genoemd, nemen meer en meer een belangrijke positie in. Ze kunnen immers een reële bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving en het oplossen van de klimaatproblemen.

Steeds meer is er sprake van een integrale benadering bij de verdere bewerking en verwerking van biomassastromen. Hierbij wordt de biomassa op basis van kwantiteit en kwaliteit beoordeeld, om vervolgens ingezet te worden voor materiaal, energie of compostering.

Compost
Biomassamateriaal, zoals blad- en snoeiafval, is een grondstof voor compost. VAGROEN verwerkt op het terrein van Stainkoeln het afval tot compost.

Biomassamateriaal
Onder biomassamateriaal wordt in deze toepassing hoofdzakelijk verstaan schoon hout, afkomstig van het rooien en snoeien van bomen. Niet alleen het snoeihout, maar ook de dikkere takken en stammen komen voor biomassa in aanmerking, met uitzondering van bladeren.

De biomassa vindt voornamelijk toepassing als energie - opwekking in de zogenaamde groene energiecentrales.

Door de grote omvang van VAGROEN is het mogelijk de expertise op een hoog niveau te brengen waardoor de eindproducten beter zijn af te zetten in de markt. Zie ook www.vagroen.nl

Groen composteren

De groencompostering heeft Stainkoeln ondergebracht bij een zusterorganisatie VAGROEN. VAGROEN is een composteerder met een landelijk netwerk van composteerbedrijven. Door de grote omvang van VAGROEN is het mogelijk de expertise op een hoog niveau te brengen waardoor de eindproducten beter zijn af te zetten in de markt.

Matig composteren

Organische materialen, welke niet geschikt zijn om te worden verwerkt tot compost of een ander nuttig product, zullen toch moeten worden verwerkt.

Het storten van deze materialen is vaak de enige oplossing. Om te voorkomen dat deze materialen in het stort gaan rotten en een onaangename geur gaan verspreiden, worden voordat deze materialen in de stortplaats worden verwerkt eerst gecomposteerd. Door deze bewerking zetten micro-organismen het materiaal om in gemineraliseerde stoffen. Als dit gedaan is, zullen deze organische stoffen in het stortlichaam niet meer kunnen rotten. Het tegenovergestelde gebeurt. Andere geuren krijgen door deze compost de mogelijkheid om in de compost structuur af te breken en te worden omgezet naar CO2 gas (reukloos gas).

Door deze behandeling in te zetten voor alle organische stromen, lukt het De Stainkoeln de overlast ten aanzien van geurverspreiding door organische afvalstromen tegen te gaan.

Waterzuivering

Waterzuivering Milieuboulevard Groningen

Op locatie Stainkoeln is de waterzuivering genaamd WMG (Waterzuivering Milieuboulevard Groningen) gevestigd. Deze reinigt niet alleen het percolaatwater van Afvalverwerking Stainkoeln, maar ook dat van de gesloten stortplaats Woldjerspoor en de vergistinginstallatie van Attero B.V.

Stainkoeln levert per jaar ca. 5000 v.e.'s aan de zuiveringsinstallatie, dit verpakt in ca. 68000 m3 percolaatwater.

Om het percolaatwater uit het afval te verwijderen, heeft Stainkoeln de opvang van het percolaat verdeeld in vijf afzonderlijke vakken. Deze zijn gelijk aan de vijf stortvakken. Vanuit deze vakken zorgen twaalf pompen ervoor dat het afvalwater in het bufferbassin terecht komt. Vanuit dit bufferbassin wordt de zuiveringsinstallatie gevoed.